GRAWE OPEN 4.-12.5.2024

ŽTK Maribor je letos 16. organizator velikega teniškega turnirja iz serije Tennis Europe Junior Tour do 14 in 16 let. Zaradi dolge tradicije in dobre organizacije sta Grawe Open ter Bergantov memorial med najbolj množičnimi in najbolj kvalitetnimi turnirji za mlade igralce v Evropi.

Osnovni podatki:

Število prijav:             540

Število udeležencev:   270

Države udeleženke:      26 

Zgodovina

Med zmagovalci tega turnirja so nekateri naredili bleščeče kariere. Dudi Sela (ISR), Janko Tipsarević (SRB), Alexandra Dulgheru, Edina Gallovits in Simona Halep  (vse ROM) ter Polona Hercog so se prebili med 50 na svetu.

Na turnirju so se seveda kalili vsi najboljši Slovenci. Največ uspeha sta imeli Polona Hercog in Tjaša Šimpf, ki sta edini zmagali  do 14 in do 16 let. Med zmagovalke so se od leta 2015 vpisale tudi najboljše mlade slovenske igralke Kaja Juvan, Živa Falkner in Pia Lovrič, nekaj zmag pa je ostalo tudi v domačem klubu, ki že dolga leta prevladuje v slovenskem tenisu. Turnir so osvojili Gal Emeršič Potočnik, Jan Kupčič, Sebastian Dominko, Petja Drame, Maj Premzl in Žiga Švec. Lani sta se izkazala Žiga Švec, ki je ponovil turnirsko zmago iz 2020, in Pia Petelinšek s finalom. 

Turnir letos

Turnir se vrača v stare tirnice. V Maribor so se vrnile nekatere tradicionalno najmočnejše reprezentance, od katerih je treba omeniti predvsem Angleže, Švicarje, Belgijce, Švede in Norvežane. Švicarji in Angleži igrajo z igralci, ki so po pravilu leto mlajši od konkurence in so v svojem letniku v svetovnem vrhu. Takšna igralka je Angležinja Hollie Smart, lanskoletna zmagovalka Grawe Open, ki je trenutno na 7.mestu lestvice TE do 14 let, letos pa nastopa do 16 let, prav tako kot Zoja Peternel, najboljša slovenska 14-letnica, ki je na lestvici TE do 14 let na odličnem 21.mestu.

Konkurenca deklet do 16 let bo za domačine najbolj zanimiva, saj nastopata tudi najboljši domači igralki: Beti Butina Jazbec in Nala Kovačič, ki zelo uspešno igrata tudi v konkurenci do 18 let na mednarodni sceni.

Pri fantih do 16 let je od domačih najvišje postavljen Paolo Angeli, prav tako že uveljavljen na turnirjih ITF do 18 let, ki je 3.nosilec, medtem ko je Liam Lugarič na osnovi odličnih rezultatov do 14 let 7.nosilec.

Seveda pa je turnir velika priložnost za vse mlade neuveljavljene igralce, da z uspešnimi igrami na mednarodni sceni opozorijo nase.